сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Да боядисаме яйцата лесно и красиво с тези оригинални идеи

Да боядисаме яйцата лесно и красиво с тези оригинални идеи

Аз детето | 2021-04-14

Да боядисаме яйцата лесно и красиво с тези оригинални идеи

С какво и как смятате да нашарите великденските яйца тази година? Може би като повечето хора ще заложите на някакви бои и стикери купени от магазина? Все пак още от сега е пълно с всякакви видове! Това е евтин, лесен и бърз начин за украса на яйца за Великден. Има само един недостатък – той не е творчески. Но боядисването на яйца с малко по-различни материали ще плени всяко дете за дълго време. Основното нещо е да използвате безопасни багрила и декорации.

Ярки нюанси на черупката могат да се получат не само с помощта на готови оцветители за храна. А също и с:

Люспи от лук. Люспите от лук като багрило са напълно безвредни, те придават на черупката дълготраен наситен жълтеникав цвят. Дори и най-малките деца лесно и с удоволствие ще се справят с такова боядисване. Съберете малко люспи от лук, изплакнете ги и ги поставете в купа с вода, сварете яйцата заедно с люспите.

Куркума. Необходими са ви две супени лъжици куркума на тенджера от 1 литър. Оцетът ще ви помогне да фиксирате боята върху черупката.

Цвекло или хибискус. Възможните нюанси варират от бледорозово до синьо – всичко зависи от вида на продукта и наличието на киселина в разтвора. Добавянето на оцет ще запази червения оттенък; дългото варене в сок от цвекло или наситен чай обикновено оцветява черупките в сини нюанси.

Червено зеле. С добавянето на оцет придава на яйцето син оттенък. Друг начин да си набавите сини яйца е да ги сварите в боровинков бульон.

А сега ето и няколко вълнуващи и оригинални начина за боядисването на яйцата:

Появяващи се рисунки

Ако предварително се нанесе върху яйцето слой парафин или восък, тази част от черупката ще остане неоцветена. Можете да нарисувате подобни шарки дори и с обикновена свещ. А след като яйцето се боядиса на цветния фон ще останат белите шарки. По-малките от вас или пък вашите братя и сестрички ще бъдат очаровани от факта как шарките се появяват „изведнъж“ по боядисаното яйце.

Апликации

Може и да ви се струват обикновени и скучни, но апликациите по яйцата са си красива и оригинална класика. Можете да купите готови от магазина или пък да си направите със салфетки. Да, със салфетки също могат да бъдат „боядисвани“ яйца. За целта ще ви трябва бяла гел боя, както и няколко шарени салфетки, а също и ножица. Нарежете салфетките на парченца – каквито намерите за добре. После слагате парченцето, а отгоре мажете с бяла боя за яйца. Така правите с цялото яйце, като слагате парчета салфетка където и както ви харесва. Това е! Красиво и интересно!

Рисуване с маркери за храна

Купете си маркери за храна (хранителни писалки), продават се вече почти навсякъде и творете. Можете да нарисувате всичко, което искате, върху бяла обвивка: абстрактни ивици и кръгове, цветя, анимационни герои и много други.

Пъстри яйца

Декорирането на яйца ще се превърне в интересно забавление, ако багрилото, разредено съгласно инструкциите, се прехвърли в малък съд с пулверизатор и пръскате с различни цветове върху яйцата. Внимавайте какво още освен яйцата ще напръскате. :)

Боядисване с бабъл фолио

Нанесете разреден хранителен оцветител върху бабъл фолио (сещате се, онова с което увиват пратките да не се счупят, като разбира се преди това го измиете с вода и сапун за всеки случай) и увийте свареното яйце в него. Изчакайте боята да изсъхне, след това го махнете. Става красиво и оригинално.

Блестящо яйце

Блясъкът за украси на торти и сладкиши също е чудесен за украса на великденски яйца. Нанесете белтък върху черупката: можете да покриете част от яйцето или да рисувате шарки с четка. След това поръсете обилно с блясък. Изчакайте белтъка да изсъхне и издухайте остатъка.

Във фолио

Покрийте боядисаното яйце с яйчен белтък и го увийте в тънко фолио (златно листо). За най-добро прилепване на фолиото към черупката, притиснете леко с пръсти по цялото яйце. След около 15-20 минути използвайте ръба на нож, като разбира се внимавате много, за да остържете малко яйцето, за да създадете ефект на състарена антична украса.

Снимки: Reuters и Pattern photo created by freepik - www.freepik.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град