Празници през месеца

Ден на Европа

Аз детето | 2023-05-09

На 9 май, както всяка друга година от 1950 година насам, Европа празнува. За този празник дължи заслугата на Робер Шуман (тогавашният френски външен министър), който на този ден държи забележителна реч в Залата с часовника на Ке д`Oрсе, в която призовава за помирение между Франция и Германия в името на обединението на европейските нации.

Шуман предлага производството на въглища и стомана на Франция и Германия да се постави под общ контрол, което би направило една бъдеща война практически невъзможна, защото именно тези суровини са били в основата на тогавашното военно производство. Проектът е отворен за всички европейски страни. В Италия той намира привърженик в лицето на външния министър граф Сфорца. Страните от Бенелюкс също изявяват желание да участват. Така на 18 април 1951 г. се стига до създаването на Европейското обединение за въглища и стомана, което е първата стъпка към днешния Европейски съюз.

След Втората световна война Европа е разрушена всячески и политиците отстъпват пред икономическите аргументи, съгласявайки се да загърбят съперничеството помежду си.

Официално през 1985 година ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Така 9 май започва да символизира желанието за мир, единство и просперитет в Европа.
В България с Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. е прието 9 май да бъде обявен като Ден на Европа. И да се отбелязва подобаващо.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град